Het vegetarisch dieet wordt steeds populairder. Met toenemende bewustheid over de vleesindustrie, zowel vanuit zorgen over de dieren zelf en die schade die de industrie aan de achteruitgang van het milieu bijdraagt, voelt men zich steeds meer uitgedaagd om het eens te proberen: vegetariër worden. Hoe moeilijk kan het zijn, als je de wereld er mee helpt? Het voordeel is dat het dieet of de leefstijl ook steeds toegankelijker wordt naarmate het toeneemt in populariteit. Vroeger waren er amper vleesvervangers te krijgen, nu vind je er een apart schap voor in iedere supermarkt. Wil jij het ook eens proberen? Lees hier de beste tips voor jouw tijd als vegetariër!
Vleesvervangers
Waar sommige vegetariërs de uitdaging juist zien in het nabootsen van maaltijden waarbij vlees het belangrijkst is, zien anderen het weer vanuit een ander perspectief waarbij het vlees weglaten juist zorgt voor een nieuwe uitdaging. Je kunt je aardappels groenten vlees maaltijd makkelijk namaken door er een vegaburger bij te nemen in plaats van een speklapje, maar voor sommigen is de maaltijd op die manier toch net wat te saai. Ben je op zoek naar wat meer uitdaging in het creëren van maaltijden waarbij het vlees niet gemist wordt, ondanks dat je er geen duidelijke vervanger voor hebt?
Tijd om lekker creatief te worden! Een salade maak je normaal makkelijk vullend door er vlees doorheen te doen, maar dit kun je ook makkelijk doen met andere ingrediënten die het geheel wat voller maken, zoals maïs, erwtjes, bonen, noem maar op. Ditzelfde geldt voor pasta’s en curry’s – vervang het gehakt of de kip niet met een vleesvervanger, maar varieer meer in de groentes die je aan het gerecht toevoegt, of kies voor uitdagende ingrediënten zoals halloumi in plaats van een hamburger op je broodje, of paneer door je curry in plaats van kip.
Denk aan je gezondheid!
Wat voor veel mensen een drempel blijft is het op peil houden van je vitaminen en andere voedingsstoffen inname met een vegetarisch dieet. Uit een stukje vlees haalt je lichaam veel eiwit, ijzer en verschillende soorten vitaminen. De truc is dus om van elk deze stoffen te voorzien in een ander deel van je maaltijd. Mocht dit niet lukken in verband met allergieën of dat je bepaalde dingen simpelweg niet lust, vanwege tijdgebrek of iets anders is het natuurlijk ook mogelijk om bepaalde supplementen ernaast te nemen, zoals vitamine B12. Zo kun je rustig gaan wennen aan je nieuwe manier van gerechten samenstellen en klaarmaken, zonder dat ondertussen je lichaam erop achteruit gaat juist in een poging om beter te gaan leven!